Terug

Recensies

Theroux kan het wel

Altijd al had Paul Theroux in de zuidelijke staten van Amerika willen rondreizen. Verbleef hij in zijn vorige boek De laatste trein naar Zona Verde nog in de verste uithoek van Angola, in zijn nieuwe boek Het diepe zuiden gaat de tocht van zijn huis in New England duizend mijl zuidwaarts. Op de rode…

Betoverend portret van een gezin in IJsland

Het begon met een blog. Schrijfster Laura Broekhuysen hield een jaar lang voor de Revisor een dagboek bij over haar leven samen met haar IJslandse echtgenoot en hun dochter van twee op een boerderijtje in een verlaten IJslands fjord. Daar woont ze sinds anderhalf jaar. De afzonderlijke stukken zijn …

Neem de kustroute, en reis licht, pelgrim

‘Toen ik naar Santiago vertrok, zocht ik niets, en ik heb het gevonden.’ Jean-Christophe Rufin is medeoprichter van Artsen zonder Grenzen, voormalig ambassadeur in Senegal, ‘onsterfelijk’ lid van de Académie française. Hij schreef het aanstekelijke Compostella. …

Een betweter op bounty-eilanden

Twaalf jaar geleden overleed Boudewijn Büch. Eva Rovers schrijft op het ogenblik zijn biografie. Zij heeft ook het vuistdikke Rond de wereld in 160 eilanden samengesteld uit al zijn publicaties over eilanden. Want Büchs idool was Mick Jagger, hij hield van Goethe, van dodo’s, maar oo…

Een boek voor de avonturier in ons

Als studente raakte Judith Schalansky gefascineerd door de manier waarop eilanden in atlassen worden weergegeven. Eilanden zijn continenten op zich, omlijnde stukken land waarbij elk verband met het vasteland ontbreekt. De verstgelegen eilanden passen niet op nationale kaarten en worden doorgaans in…

In de voetsporen van de oude cartografen

Sinds de Tom Tom het voor het zeggen heeft, lijkt de landkaart in onbruik geraakt. De gps stuurt je feilloos door elk af te leggen traject. Dat doet iets met de manier waarop wij ons door het ons omringende landschap verplaatsen, zeggen de makers van Wandelingen der Nederlanden. In navolging van de …

Terug naar Afrika

'Een uiterst droevig verhaal' noemde ik een jaar geleden Paul Theroux' laatste roman De benedenrivier. Daarin beschreef hij de ontluistering van Malawi waar hij vijftig jaar tevoren als jonge idealist voor het Peace Corps had gewerkt. Ook het onlangs verschenen reisverslag Laatste trein naar Zona Ve…

De Afrikaner fascineert, maar er is geen plek meer voor hem

Sinds 1992 is Fred de Vries correspondent voor diverse bladen in Zuid-Afrika. Gaandeweg raakte hij gefascineerd door de Afrikaner. Hij kon ze niet duiden, die Afrikaners, maar toen hij hun muziekfestivals bezocht, leerde Fred de Vries Afrikaners kennen als gastvrij en eigenzinnig. Afrikaner is …

Verstrikt in het breiwerk van een ander

In zijn nieuwe roman vertelt Andre Brink over zijn familiegeschiedenis. Bij het onderzoek naar zijn stamboom, dat in eerste instantie naar voorvader Cornelis Brink leidde, stuitte de schrijver op het slavenmeisje Philida. Zij was als breistertje in dienst op Zandvliet, het wijnlandgoed van Cornelis …

Het dorp zakt weg

Paul Theroux heeft een indrukwekkend oeuvre bij elkaar geschreven over de reizen die hij op alle continenten heeft gemaakt. De oude Patagonië-expressDark star safari en De grote spoorwegcaroussel zijn misschien wel zijn meestgelezen werken. Maar hij schreef vooral romans, zoals Muskietenkust, en n…

Atleten zijn net echte mensen

De boeken van Chris Cleave zijn net thrillers zonder moord. Hij is een meester in het opdienen van de plot. Zijn bewonderaars zeggen dat hij in zijn romans de extremiteiten van het leven opzoekt. Zijn criticasters vinden dat hij in het grensgebied van melo- en echt drama opereert. Hoe het ook zij, C…

Een einde aan de armoede?

Met wat voor middelen kun je armoede bestrijden, vragen de schrijvers van Poor Economics (in het Nederlands vertaald als Arm & kansrijk), Abhijit Vinayak Banerjee (1961) en Esther Duflo (1972), zich af. Een belangrijke en zware vraag, beantwoord in een uitstekend leesbaar boek, dat door de …

De beste reisgids, of tegen de Toerist

Eindelijk staat het zwart op wit: naar het Westen reizen is minder erg dan naar het Oosten. Lees er De universele reisgids voor moeilijke landen van Jelle Brandt Corstius maar op na. De jetlag slaat nu eenmaal minder hard toe als je met de zon meereist. Klinkt logisch, net als zoveel in deze gids. M…

Kijken naar dieren sterft uit

Het lijkt wel een trend. Boeken over onze relatie met de natuur zijn niet aan te slepen. Van Rob Bijlsma’s en John Videlers vogelboeken tot Caspar Janssens Ontpopt, Bram van de Klunderts Expeditie wildernis en Koos van Zomerens Naar de natuur, allemaal gaan de heren op onde…

Een route voor karikaturen

De pelgrim die tegenwoordig de Camino de Santiago loopt is al lang geen vrome op sandalen meer. Wie loopt ’m niet, van oud-generaals en BN’ers tot zakenvrouwen en geleerden. En iedereen heeft z’n eigen insteek, van ‘er even uit’ tot ‘calamiteiten thuis&r…

Ontdekking Lucretius veranderde wereld

Hoe leuk kan een boek over een in hexameters dichtende filosoof als Lucretius zijn? Laat dat maar over aan Stephen Greenblatt, hoogleraar humaniora aan Harvard en auteur van onder andere de Shakespeare-biografie Will in the World. Hij begint al spannend, midden in de actie. Als student tikte hij een…

Een monoloog met rijkelijk gemorste melk

Even schrikken wel, zo’n titel, dat belooft anekdotisch sentiment. Maar de oorspronkelijke, Braziliaanse titel van het door Ruud Ploegmakers vertaalde Herinneringen aan Rio luidt Leite derramado ('Gemorste melk') en dat dekt de lading van dit met vruchtbaarheid doordrenkte …

Een boek als beste reisgezelschap

Iedereen die op reis een dagboek bijhoudt, kent het probleem. De ontdekkingsreiziger David Livingstone zei het aan het eind van zijn leven al: ‘Ik doorkruis liever nog een keer het Afrikaanse continent dan dat ik nog een boek schrijf. Het is zoveel makkelijker te reizen dan erover te schri…

Woolfs rivier belopen als remedie

‘Wanneer het pijn doet,’ schreef Czeslaw Milosz, ‘gaan we terug naar zekere rivieren.’
Olivia Laing citeert hem aan het begin van haar boek Naar de rivier. Een reis onder het oppervlak (To the River, vertaald door Laura van Campenhout). Troostrijke woorden noemt ze het. De Ouse is voor haar zo’n rivi…

Pelgrim met jezelf

Waarom onderneemt iemand op zeventigjarige leeftijd een pelgrimstocht? En wat is dat vandaag nog, pelgrimeren? Onlangs werd op internet het pelgrimsgehalte besproken van een bedevaart per elektrische fiets. Maar uit de losse hand mogen we wel veronderstellen dat het zowel een fysieke als introspecti…

pro-mbooks1 : athenaeum